Paleodieet 🍀 Oerdieet

De meest gezonde voeding voor de mens? Paleodieet = oerdieet = paleolitisch dieet = oorspronkelijk natuurdieet van de oermens

Zoete zonden tegen paleo kosten gezondheid, of …?

Filed in Paleo | Posted by Paleo-redactie on 29 januari 2023


Suiker & co, hoe erg is dat?

Spijtig voor sommigen, maar zoetstoffen zijn in het algemeen dramatisch voor onze gezondheid. Ons “paleo-lichaam” is hier niet op voorzien en lijdt zware schade. Zoetstoffen gaan ook omgezet worden in vet. Je wordt dus niet vet van vet eten maar wel van suikers. Ook koolhydraten, granen en pasta’s worden omgezet in glucose, suiker. Vandaar de bierbuik, de broodbuik, enz. Nog lastiger wordt het als dat vet op de organen gaat slaan, want dan gaan die minder goed functioneren of het zelfs laten afweten. De voedingsindustrie probeert je wel nog steeds “magere” producten door de strot te jagen. Wetenschappelijk kompleet achterhaalde onzin.

  • Goede vetten in het dieet zijn bvb. rauwe bio-boter, bio-olijfolie van eerste koude persing, bio-kokosolie, bio-reuzel. Verzadigde vetten zijn geen probleem, indien zonder koolhydraten genomen.
  • Foute vetten zijn bvb. transvetten, plantenoliën zoals zonnebloemolie, soya-olie, alle geraffineerde oliën, … Die oliën zitten ook dikwijls in gepasteuriseerde slaatjes e.d.

Je wordt niet vet van vet eten maar wel van koolhydraten en suikers.

Paleodieet.be

Zoetstoffen zijn letterlijk verslavend, want hoe meer je ze gebruikt, hoe groter de drang naar meer zoet.

brown and white cake on green tray
🔴 Suikers en koolhydraten zijn nogal desastreus voor onze gezondheid.

Maar geen paniek, er zijn heel wat alternatieven … bvb. Biologische, pure, rauwe chocolade met hoog (97 à 100%) cacaogehalte in combinatie met al dan niet gedroogde vruchten (met mate).

Gezonde zoetigheden, het kàn (met mate)

Gezond zoet, het bestaat en het is lekker

Gelukkig bestaan er ook gezonde, natuurlijke alternatieven van bij ons, bvb. ChoQola wat een heerlijk chocoladeproduct is om zelf frisse pralines te maken. Deze creatievelingen kwamen met een uniek topproduct op de markt, vol goede ingrediënten en zonder rommel. Kortom, dat aan al onze criteria voor gezonde paleovoeding voldoet. 😋


Maar wat valt onder de noemer “zoetstoffen”?

Uiteraard de witte, geraffineerde suiker, maar ook rietsuiker, agavesiroop en alle minder geraffineerde, natuurlijker zoetstoffen. Deze laatste zijn wel wat minder schadelijk indien bio, met hun natuurlijke vruchtensuikers. Honing bijvoorbeeld heeft veel goede eigenschappen en bevat vitaminen en mineralen, met goede effecten op het immuunsysteem (Manuka-honing is de dure topper van de TeaTree). Ook kokosbloesemsuiker is milder voor het lichaam. Maar het blijven fructosebronnen en die kunnen we niet op grote schaal verwerken. Ze kunnen insulineresistentie opwekken. Veel hangt af van de hoeveelheid! Stevia is een geval apart, lang tegengehouden door de industrie …
En dan zijn er de industriële suikervervangers. Misschien met wat minder calorieën, maar met des te meer kunstmatige, lichaamsvreemde stoffen zoals aspartaam, dat intussen — wegens slechte naam gekregen — werd vervangen door het gelijkende “Neotaam”. 8.000 keer zoeter dan sucrose! Klinkt dat nog natuurlijk? 🤪 Dit soort artificiële producten mijden wij als de pest.

Koolhydraten worden omgezet in suikers!

Koolhydraten uit brood, pasta, gebakjes, bier, e.d. worden omgezet in glucose, suikers. Het lichaam moet dat dan eerst als energie omzetten door hoge insuline-productie, omdat het schadelijk is en een groot deel daarvan wordt vet. Het overige vet wordt dan niet gebruikt, niet omgezet in energie in de cellen en hoopt zich op.
Maar het lichaam geeft de voorkeur aan energie van vetten. Zònder koolhydraten worden die vetten wèl eerst aangewend voor energie.

Fruit

Fruit bevat enerzijds veel nuttige stoffen, zoals vitaminen en mineralen. Anderzijds bevat het natuurlijke fructose en dat kan al gauw leiden tot een overmaat in het lichaam. Dus wordt fruit in het paleodieet voorzichtig gebruikt en liefst tussen de normale maaltijden door, bvb. als vieruurtje. Men kiest dan vooral voor fruit met een lage glycemische index, zoals bessen bijvoorbeeld.

Besluit

Hoe gezonder je voeding, hoe minder drang naar zoet.

Wil je toch iets zoets eten, kies dan voor de meest natuurlijke zoetstoffen, in beperkte hoeveelheid.

© Je mag hier geen tekst kopiëren (Copyright Protection)!
Er gaat veel werk in. Dank voor je respect.